Tietoa eestin raskaasta vetohevosesta:

Eestin raskas vetohevonen on alunperin Viron alkuperäisrotu ja se on uhanalainen. Sen polveutuminen alkaa 1800 -luvulta, kun Viron maatalouden tarpeisiin ei riittänyt enää pienikokoinen eestinhevonen. Uuden työhevosrodun kehittämistä varten Viroon tuotiin Belgiasta 2 ardennerioria ja 10 ardenneritammaa ja eestinhevosia risteytettiin niiden kanssa.

1920 -luvulla perustettiin ardennerien rotuyhdistys, joka alkoi pitää kantakirjaa näistä hevosista. 1950 -luvulla rodun nimike muutettiin eesti raskeveoksi, koska ardenneri-nimitys ei enää sopinut. Hevosen rotutyyppi oli muuttunut paikalliseen ympäristöön sopeutuessaan, rakenne kuivemmaksi ja liikkuminen nopeammaksi.

Vuonna 2004 siitostammoja oli vähimmillään vain 80 yksilöä. Tällä hetkellä rodussa on siitosyksilöitä 288 kappaletta, joista tammoja 231 ja oreja 57. Suomessa tammoja on 37 yksilöä ja oreja 15.

Eestin raskas vetohevonen on iso ja rauhallinen työhevonen. Sillä on vakolautanen, tupsujalat ja lyhyet sääret. Hevonen on monikäyttöinen. Ennen kaikkea se on työhevonen, mutta toimii kärryhevosena, valjakkoajossa ja ratsunakin mainiosti.

Eestin raskas vetohevonen on luonteeltaan kujeileva, ihmisrakas ja omistajaansa vahvasti kiintyvä, yhden ihmisen hevonen. Alkuperämaassaan Virossa, nämä hevoset ovat usein ympäri vuoden ulkona, suurilla metsälaitumilla. Se on hyvä rehunkäyttäjä ja Suomen oloissa saattaa lihoa helposti.

 

Olemme myös facebookissa: https://www.facebook.com/JoutnanRatsutila/

Kurkkaa myös Eestin Raskaat Vetohevoset ry:n nettisivut tästä linkistä: http://www.erhevoset.com/