KESKIAASIANKOIRA (SREDNEASIATSKAYA OVTCHARKA)

Tilaamme vahtii kaksi keskiaasiankoiraa. Keskiaasiankoira on yksi maailman vanhimmista koiraroduista.
Rotu kehittyi luonnollisen valinnan kautta yli neljän tuhannen vuoden aikana
laajalla alueella, joka nykyisin ulottuu Kaspianmereltä Kiinaan ja eteläiseltä Uralilta
Afganistaniin saakka. Rodun syntyyn ovat vaikuttaneet Tiibetin muinaiset koirat
ja eri paimentolaisheimojen karjakoirat, jotka ovat läheistä sukua mongolianpaimenkoiralle
ja tiibetinmastiffille. Keskiaasiankoiraa käytettiin pääasiassa karjan, karavaanien ja omistajansa asumuksen suojelijana, ja se on ollut myös ankaran luonnonvalinnan kohteena. Vaativa elinympäristö ja jatkuva taistelu petoeläimiä vastaan ovat jättäneet jälkensä sekä rodun ulkomuotoon että luonteeseen, muovanneet siitä vahvan, pelottoman ja voimiaan säästävän. Alkuperäisillä asuinalueillaan rotua käytettiin pääasiassa suojelemaan karjalaumoja petoeläimiltä sekä myös vartiokoirana. Rodun määrätietoinen jalostustyö aloitettiin Neuvostoliitossa 1930-luvulla.

Keskiaasiankoira on rakenteeltaan kookas ja tasapainoinen; runko kohtuullisen
pituinen (ei pitkä eikä lyhyt). Roteva, tilava runko, lihaksikas mutta ei liioitellusti. Selvä sukupuolileima; urokset ovat massiivisempia ja rohkeampia kuin nartut, niiden säkä on korostuneempi ja pää suurempi. Koira on täysin aikuistunut vasta 3-vuotiaana.

Rungon pituus on vain hieman säkäkorkeutta suurempi. Suuri koko on toivottava, mutta oikeiden mittasuhteiden tulee säilyä. Etäisyys kyynärpäästä maahan on 50–52 % säkäkorkeudesta. Kuono-osan pituus on alle 1/2 mutta enemmän kuin 1/3 pään koko pituudesta. Säkäkorkeus uroksilla vähintään 70 cm ja nartuilla vähintään 65 cm. Suuri koko
on toivottavaa, mutta mittasuhteiden tulee aina säilyä oikeina. Paino uroksilla vähintään 50 kg ja nartuilla vähintään 40 kg.

Luonne on itsevarma, tasapainoinen, rauhallinen, ylpeä ja itsenäinen. Koira on hyvin rohkea, erittäin toimintakykyinen ja kestävä ja sillä on luontainen taipumus alueensa vartiointiin. Pelottomuus suuria petoeläimiä kohtaan on tyypillinen ominaisuus. Se kiintyy vahvasti omistajaansa ja laumaansa. Keskiaasiankoiran leppoisa ulkomuoto voi hämätä ja sen nopea liikkeellelähtö ja kiihtyvyys yllättää, kun jokin häiritsee sen päiväunia. Koiran luonteelle on ominaista säästää itseään, eli se makoilee mielellään alueen korkeimmalla paikalla näyttäen olevan syvässä unessa, kuitenkaan olematta sitä.

Keskiaasiankoiran kasvatus:

http://chwibanoglwr.com/Koti.php

 

Chwibanoglwr Zenit

Chwibanoglwr Spartak